Totaal geen invloed

Het zal best wel eens leuk zijn om in de Tweede Kamer over zaken te praten waar je totaal geen invloed op hebt, maar waarmee in ieder geval nog de schijn kan worden opgehouden dat je toch maar even meepraat over de wereldpolitiek. Gisteren was er het ‘debat over het Oekraïne-conflict’.

Aan gewichtige woorden geen gebrek, noch aan empathie met de (Oekraïense) slachtoffers. Ook ‘vragen’ aan de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken en met name de vragen die er echt toe doen werden bevallig vermeden. Dat het Nederland en de EU totaal ontbreekt aan militaire middelen om het verschil van mening met Rusland enigszins kracht bij te zetten, viel kennelijk niet op. Volgens de Minister tenslotte,  is er zorg dat Rusland ‘complottheorieën’ over de ontwikkeling van biologische wapens in Amerikaans/Oekraïense biolabs heeft verspreid, om dat later als excuus te kunnen gebruiken voor een aanval met chemische of biologische wapens. Dat zijn echter geen complotten, want die dingen staan daar echt.

Lege Kamer… Afb: Christian van Elven / Flickr

Van wat ik gezien heb van het debat was er geen enkele vraag die de Minister vroeg om de VN op te roepen Rusland uit de Veiligheidsraad te knikkeren. Dat zou toch voor de hand liggen, in het bijzonder omdat de Russen zonder geldige reden de diplomatieke rel gewapenderhand hebben voortgezet. Zonder een ‘casus belli’ is er immers sprake van een oorlogsmisdaad en regimes die dat flikken wil je zeker niet in de Veiligheidsraad hebben. Dat is simpelweg veel te gevaarlijk. Geen woord erover; een beetje babbelen voor de bühne, meer niet.

Intussen wordt verzuimd om antwoord te geven op de vraag of, en zo ja hoe, op welke wijze de ongekozen EU-commissieleden hebben bijgedragen – en nog bijdragen – aan de ontwikkeling van het huidige scenario. De gulzigheid waarmee deze Europese Commissie Oekraïne wilde inlijven, zal veel te maken hebben met de ‘groene’ ambities. In de Oekraïense bodem en onder hun territoriale wateren schijnen zich namelijk grote voorraden aardgas te bevinden. Maar die zitten ook in de Russische bodem, dus dan zou Rusland eigenlijk ook wel lid van de EU kunnen worden…

Door nu niet krachtig in te (kunnen) grijpen, speelt men ook met het lot van de Baltische staten en Taiwan. Als de criminele organisaties die momenteel de scepter zwaaien in Rusland en China in de gaten hebben dat het Westen zelfs te laf is om de weinige middelen die ze wel hebben in te zetten en het bij intern overleggen en een beetje gewichtig keffen van de zijkant blijft, dan hebben zij vrij spel. De blunders zijn al in het verleden gemaakt, toen iedereen nog werd geadviseerd om voor visie naar de opticien te gaan. En in de destijds aangereikte en nadrukkelijk afgewezen visie was veel ruimte voor een forse verhoging van het defensiebudget. Het onzinnige gekissebis over een genderneutraal Europees leger met elektrische tanks en klimaat neutrale bunkers in regenboogkleuren was kennelijk belangrijker.

Een partij als D66, bekend van ‘pang-pang-Pechtold’, klopt zich nu ineens op de borst dat zij “bereid is veel geld in defensie te steken”, maar realiseert zich kennelijk niet dat het gezeur over het klimaat leidt tot het over de balk gooien van 60 miljard euro de komende jaren. Zinloze miljarden, enkel bedoeld om een paar industriële klaplopers belastinggeld over de longen te laten wegroken. Miljarden die we beter kunnen gebruiken om ons leger van een fatsoenlijke CAO te voorzien, zodat meer jongelui zich aanmelden voor dat vakgebied. Miljarden ook voor moderne en goed onderhouden wapensystemen, zodat we niet telkens twee vliegtuigen voor één taak meenemen, waarbij de tweede voor de onderdelen meegaat…

De uitkomst van de oorlog in de Oekraïne is de uitkomst van een reeks jaren waarin het Westen te weinig acht heeft geslagen op de realiteit, te weinig visie heeft getoond en zich bezighield met speeltjes zoals de ‘toon van het debat’, genderneutrale toiletten en regenboog-zeebrapaden.

Ik heb er niemand over gehoord in de Kamer, alleen dat ze allemaal wel denken de wijsheid in pacht te hebben. Die heb ik overigens ook niet, maar dat treurige stelletje zeker niet.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurits Campert
1 jaar geleden

Je hebt gelijk Ton: louter heel heel wijze kranten berichten voordracht kunstenaars…altijd achteraf overigens! Visie: nooit van gehoord.
Inhoudsloze wezens voor 120.000 euro per jaar op onze kosten.
Controle regering onmogelijk bij dit duurbetaald stemvee. Ze moeten zich schamen.

1 jaar geleden

De heer Ton Nijhof …… hoe kunt u nu schrijven dat U geen wijsheid in pacht hebt ? Dat is ook niet nodig omdat Uw inzicht, per definitie, boven die van de meeste Kamerleden uitsteekt. Immers : Uw artikelen zijn tot stand gekomen omdat U zich in de problematiek verdiepte waarover U wenst te schrijven . U noemt man en paard en Uw uitleg en veronderstellingen snijden hout EN de strekking van Uw artikelen zijn gelieerd aan het behoud met een zeer redelijke liberale portee . En …….. veel kamerleden zijn niet competent op de plaats waarvoor ze zijn gekozen. Immers: Ze zijn gekozen om de Nederlandse burger politiek te bedienen , en, dat gebeurt niet omdat “”ze””aan de schoenen likken van Mark Rutte zodat Rutte de macht kan behouden en zij hun baantje. U doet het uit ideële overwegingen waarbij de redelijkheid en billijkheid voorop staat . Wijsheid is ook in absolute zin “” de juiste weg bewandelen “ en dat doet U toch uitstekend .