Zeg, even over die Cliteur…

“Zeg, even over die Cliteur; is die man nog wel goed bij zijn hoofd?” Aan het woord is een familielid, gelukkig niet uit mijn bloedlijn, maar u weet wel. Ik zal wel verbaasd hebben opgekeken, want zij vervolgde met nadere toelichting.

“Ja, maar die is toch de begeleider van die terroriste die zich bij de VVD had binnengewerkt? En dan gaat hij dat enge mens begeleiden op de universiteit? Dan is hij toch niet goed bij zijn hoofd?” Zoveel zinnen met onzin uit een bloedlijn die (aannemelijk, je weet maar nooit) ook in mijn beide kinderen zit; je schrikt er toch telkens van als ouder. Op mijn wedervraag ‘waarom’, kwam slechts een zucht en een verbijsterde blik als antwoord. De vraag hoe en vanaf welke generatie die familie al niet meer in de bomen leefde en op twee benen rondliep, spookte voortdurend door mijn hoofd. Het gesprek werd al gauw op haar eigen opleiding gebracht en dat bleek de ‘huushold skole’ (huishoudschool) te zijn. Ik vertelde haar daarom dat het voltooien van de ‘spinazie academie’ een promotie niet in de weg hoeft te staan, maar dat dit specifieke terrein buiten het facultaire bestek van Cliteur viel. Het heeft nog enige tijd gevergd voordat dit allemaal begrepen werd, maar vooruit.

Soumaya Sahla & Paul Cliteur

Soumaya S. (afb: VVD)

De (voormalig) terroriste Sahla uit de Hofstadgroep scoorde opnieuw krantenkoppen, ditmaal met haar verklaring dat zij haar rol als tafelvoorzitter van een VVD-commissie had neergelegd. In de aanloop naar dit fenomeen hebben verschillende media erop gewezen dat Sahla bezig is met een promotieonderzoek onder begeleiding van Prof. dr. Cliteur en dat zal hier en daar wel meer wenkbrauwen hebben doen fronsen. Ten onrechte, want deze mevrouw Sahla zal niet promoveren op het thema hoe je voorgenomen aanslagen het beste verhult. Zij onderzoekt momenteel de orthodoxie binnen de religieuze kaders. En van dat laatste kan Cliteur natuurlijk wel wat zinnigs zeggen, gelet op zijn boeken en verdere publicaties.

Iedereen krijgt een tweede kans, zij het niet altijd op een manier die men ambieert, zoals in dit geval. De tweede kans bestaat voor Sahla uit het succesvol afronden van haar onderzoek en niet uit een carrière als adviseur veiligheid bij een prominent instituut of politieke partij. Het onderzoek wat zij verricht wordt beoordeeld door Cliteur en niet haar verleden.

Voor dat verleden zal Cliteur ook niet veel waardering hebben. Maar naar haar onderzoek zal hij wel nieuwsgierig zijn, gelet op het thema. Hij is niet de enige overigens.


Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurits Campert
7 maanden geleden

Het blijft een op zijn zachtst gezegd nogal opmerkelijk verhaal naar conservatieve VVD-, Weerbaarheid- en OSL leden toe…

Laatst bewerkt op 7 maanden geleden door Maurits Campert
7 maanden geleden