Youtube voor de rechter

Forum-leider Thierry Baudet sleepte gisteren YouTube voor de rechter. Dat deed hij omdat verschillende video’s, waaronder een speech van hem in de Tweede Kamer, door het platform zijn verwijderd.

Het staat nog te bezien of een zaak als deze kans van slagen heeft, maar de machtige positie van dit soort platforms moet wel een keer worden aangepakt. In het verwijderde fragment is namelijk gewoon de inbreng van Baudet te zien tijdens een debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen. Youtube meent dus dat een uitwisseling van politieke gedachten in het hart van onze democratie in strijd is met hun regels. Dan wordt het toch warempel tijd om het antidemocratische Youtube van het internet in ons land te verwijderen, want dergelijk fascisme lusten wij hier niet.

Baudet brengt deze maatregelen van de regering overigens in verband met een scenario uit 2010 van een Amerikaanse filantropische stichting, waarin een vergelijkbare pandemie wordt gebruikt om de bevolking te onderdrukken. Baudet heeft corona daar eerder mee vergeleken. Hij noemt het inmiddels (ook al niet ten onrechte) ‘de Chinese griep’ en suggereert dat wereldleiders dit zullen gebruiken om totale controle te kunnen krijgen. Dat dit denkbeeld tot de mogelijkheden behoort, blijkt uit een fragment van de verdediging door Youtube dat Baudet via Twitter verspreidde:

Daarin staat dat het ‘COVID-beleid’ van Youtube bestaat uit een vijftal punten, die vrijwel exact overeenkomen met wat de WHO delibereert en wat de Nederlandse overheid op onverklaarbare wijze braaf kopieert. Er is natuurlijk ook een andere mogelijkheid, namelijk dat de directie van Youtube bestaat uit gelouterde artsen en diverse professoren op medisch-wetenschappelijk terrein. Gelet op de beurswaarde van het bedrijf, verwachten wij daar natuurlijk eerder economen, boekhouders en marketeers of gewoon flessentrekkers.

Facebook

Nog niet zo heel lang geleden werd Mark Zuckerberg (oprichter en grootaandeelhouder van Facebook) door de Duitse Bondskanselier Merkel op het hart gedrukt wel een beetje op de content te letten, zodat mensen niet ‘zomaar van alles op dergelijke platformen kunnen zetten’. Een goed verstaander is slechts weinig woorden nodig en ook op Facebook worden om de haverklap hele berichten gewist die het bedrijf kennelijk niet goed uitkomen. Ook de EU doet verschillende duiten in het zakje, door de grote mediaplatformen met megaboetes te bedreigen, als de content op hun websites niet overeenstemming is met de meningen op en rond het Rode Plein in Brussel.

Baudet heeft wel een punt te pakken dus, in het bijzonder op het terrein van de opvallende en verdachte saamhorigheid van politieke leiders in de internationale gemeenschap.

Het belang van de rechtsgang is vooral de mate waarin wij in ons land – en hopelijk ook daarbuiten – ruchtbaarheid aan deze kwestie geven. Het moet het publiek duidelijk worden dat zij een dure plicht hebben, namelijk het vrij en democratisch houden van dit land. Dat kan alleen als we samen de rug rechten en zonodig opstaan tegen dit incestueuze en coöpterende politieke kartel.

Tot zover zijn wij het tenminste wel met het FvD eens.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boudica
1 jaar geleden

Youtube heeft geen bestaansrecht meer als er niet op wordt geadverteerd. Dus wereldwijd halen de eigenaren hun filmpjes terug en richten een eigen channel op (zelf aandeelhouder), simpel toch. Gaat dat niet via een startup subsidie? Dan komen de advertenties ten goede aan de eigenaren van de filmpjes en niet aan de aandeelhouders van Youtube. A Great Regret voor Youtube. Je kan wel blijven procederen for the good cause of simpelweg het vloerkleed onder ze wegtrekken.

koddebeier
1 jaar geleden

Nou maar afwachten of we ook rechters hebben die van een vrij en democratisch land houden.

Buskens
1 jaar geleden
Antwoord aan  koddebeier

Als ze er links gedachten goed op nahouden dan wordt het niks.