Irritatie over Indisch monument Ede

 Een nieuw Indisch monument in Ede leidt al voor de onthulling tot irritatie onder Indische Nederlanders. De gemeente zou in de begeleidende tekst het kolonialisme op de hak nemen, terwijl het monument bedoeld is voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Totaal misplaatst. Dit soort politiek activisme hoort niet thuis op deze plek” aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN).

De bedoeling is dat het Indisch monument aanstaande 15 augustus wordt onthuld. Toch leidt het monument nu al tot gefronste wenkbrauwen. FIN ontving zelfs meerdere klachten van verontruste Edenaeren. Vooral de passage dat “de koloniale periode voor Nederland de gouden eeuw bracht, maar voor de bevolking van Indië een periode was van overheersing, slavernij en geweld” leidt tot gefronste wenkbrauwen. “Wat je ook vindt van het kolonialisme: deze discussie hoort niet thuis op deze plek. Het is een grove vertroebeling van waar het op deze plek over zou moeten gaan, namelijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het kolonialisme er met de haren bijslepen is respectloos jegens de slachtoffers van Japanse terreur en een stuitende wijze van politiek bedrijven. Dit kan en mag niet gebeuren” reageert Moll. FIN heeft de gemeente inmiddels om opheldering verzocht.

>>Lees verder>>


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties