Kleingeld voor FvD

“Naar aanleiding van de berichtgeving over Jort Kelder die campagnefilmpjes van Forum voor Democratie zou hebben gefinancierd, is twijfel ontstaan over zijn onafhankelijkheid als journalist en zo ook over de onafhankelijkheid van de publieke omroep.” Dat schrijft het commissariaat voor de media op haar website.

Naar blijkt heeft de NPO-presentator een redactiemedewerker in 2017 uit eigen zak betaald om een filmpje te maken over het – toen nieuwe – Forum voor Democratie (FvD). In Haagse en Hilversumse kringen is ophef ontstaan omdat Jort Kelder “niet langer als objectief” kan worden beschouwd. Over de al jarenlang bestaande vriendschap met de huidige, demissionaire premier en diens interviews daarmee, wordt met geen woord meer gerept. Over de door de VPRO vervaardigde en door de NPO op prime-time uitgezonden documentaire rond D66-leider Kaag ook niet.

Jort Kelder. Afb: Roel Wijnants / Flickr

Er is een groot verschil tussen de productie voor het FvD – en medegefinancierd door Kelder – en de film waarin Sigrid Kaag werd gevolgd;

  • De film rond Kaag is gemaakt onder de vlag van de VPRO, waarvan de voorzitter een oud-campagneleider is van D66;
  • Deze film werd uitgezonden door de NPO, die onder leiding staat van een prominent lid van D66, namelijk Shula Rijxman, tevens huisvriendin van Minister Ollongren (D66);
  • De film is gefinancierd door het Nederlands filmfonds, waarvan prominent D66’er Thom de Graaf tot voor kort voorzitter was;
  • De film kreeg een subsidie toegekend door Minister van Engelshoven (D66).

Er werd nogal een hoeveelheid belastinggeld geïnvesteerd om mevrouw Kaag vlak voor de verkiezingen in het zonnetje te zetten en af te schilderen als een ideale kandidaat-premier. Dat gebeurde eerder al met de zich Jesse Klaver noemende GroenLinkser Yasser Feras. Die documentaire werd eveneens in 2017 vervaardigd in opdracht van BNNVARA (die tevens verantwoordelijk is voor de latere docu rond Kaag) met de bedoeling deze op 4 september 2017 op de Nederlandse tv (NPO 2) uit te zenden. Na veel kritiek ging dit niet door en de eigenlijke première vond daarom op 4 september 2017 plaats in theater Carré. Gelijktijdig werd de film vertoond in 16 bioscopen in Nederland.

“Dan mogen we verwachten
dat BNNVARA onmiddellijk
geschrapt wordt als zendgemachtigde”

In de film voor het FvD ging het om eigen geld van Kelder – tevens presentator bij de publieke omroep – en niet om een flinke hoeveelheid belastinggeld. De klachten rond het korte propagandafilmpje kunnen dus niet te maken hebben met misbruik van overheidsgeld (geld van de burgers dus) maar – naar eigen zeggen van het commissariaat – met “twijfels over de onafhankelijkheid” van zowel journalist als de NPO. Als dat het geval is, dan mogen we verwachten dat BNNVARA na afronding van het onderzoek onmiddellijk geschrapt wordt als zendgemachtigde. Ook mogen we verwachten dat het NOS journaal een flinke tik over de vingers krijgt vanwege overheidspromotie. En tot slot dat het commissariaat zichzelf onmiddellijk opheft, omdat deze club hiermee een duidelijk signaal van haar extreemlinkse signatuur af heeft gegeven.

Als een presentator uit eigen middelen bijdraagt aan een politieke productie dan staat dat los van zijn werk als journalist. Het kan goed zijn dat die journalist een voorkeur heeft voor een partij die niet links is, maar ‘linkse voorkeuren’ zijn toch hopelijk geen voorwaarde om in Hilversum mee te mogen doen en mee te eten uit de staatsruif.

Als dat wel het geval is – en gelet op de onderwerpkeuze door het commissariaat heeft het daar alle schijn van – dan is het toch wel hoogste tijd om die hele bende per onmiddellijk af te schaffen. Dat scheelt weer een miljard…


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties