Geen vakantiegeld?

Vakbond CNV liet Maurice de Hond een onderzoek doen onder 3500 werknemers. Van hen geeft 19 procent aan dit jaar geen vakantiegeld te ontvangen. ”Dat is schokkend. Deze omvang zag ik niet aankomen. Het betekent dat 1,7 miljoen werknemers dit jaar geen vakantiegeld krijgen”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.[1]

“Ondernemers krijgen het gewoon niet bij elkaar gespaard”, zegt Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL. “Mei is altijd al een spannende maand voor mkb bedrijven. Zeker voor seizoensgebonden ondernemingen als kermisbedrijven of strandtenten. Als die een slecht voorjaar hebben is uitbetalen van het vakantiegeld een probleem.”

Afb: Publicdomainpictures.net

Het komt er dus op neer dat een groot aantal werknemers dit jaar slechts 92% van hun salaris krijgen. De overige 8% is namelijk ingehouden… voor de vakantie en inmiddels bekend als ‘vakantiegeld’. Dat is een erfenis uit de tijd van Wim Kok, Arie Groenevelt en hun voorgangers, destijds vakbondsbonzen. Het afschuwelijke systeem van vakantiebonnen moest en zou vervangen worden door een nieuw en véél beter systeem. Dat werd een compromis, waarin de werkgevers een deel van het door de werknemers verdiende salaris (8%) zouden achterhouden; ‘reserveren’, teneinde dat ineens in het voorjaar uit te keren als ‘vakantiegeld’. Per saldo leenden de werknemers dus gewoon het hele jaar door renteloos geld aan hun baas.

Met Wim Kok en Arie Groenevelt is het heel goed afgelopen; zij zijn niet in dezelfde – soms deplorabele toestand – overleden als degenen waarvoor zij beweerden op te komen; integendeel. Zelfs hun klein- en achterkleinkinderen zullen nog ‘voorwaarts kameraden’ kunnen roepen, in tegenstelling tot de klein- en achterkleinkinderen van ‘Jan de burgerman’ die nu die vakantiegelden, inmiddels noodgedwongen, deels voor de afbetaling van opgebouwde corona- en toeslagenschulden moet gebruiken. De overheid intussen, waar vorig jaar alleen al bij het Ministerie van VWS 5,1 miljard euro is ‘zoekgeraakt’, laat hier wel een taak liggen om 19% van de werknemers buiten verdere schulden te houden.

De schuld zal ongetwijfeld bij de ondernemers worden gelegd, die door het idiote coronabeleid en de overheidsboycot op omzet hopeloos in de problemen zijn geraakt. De werkelijke oorzaak, namelijk de linkse kongsi uit de tijd van Joop den Uyl (PvdA) blijft keurig buiten beeld. En zo gaat het meestal: ambtenaren, politici en leden van het ondersteunende kartel in de publieke sector, nemen op het oog maatregelen die ‘voor iedereen goed zijn’.

Maar aan het einde van de rit staan de gewone burgers met lege handen, terwijl de eigenlijke daders allang spreekwoordelijk of praktisch op het kerkhof liggen en hun nazaten de handen in onschuld wassen.


[1] www.ad.nl/geld/miljoenen-werknemers-ontvangen-dit-jaar-geen-vakantiegeld~a3687f72/


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost Visser
2 jaren geleden

uitkeringsgerechtigden en ambtenaren krijgen wel vakantiegeld. Tja.