9,1 miljard stukgeslagen

Nadere bestudering van het rapport van de Algemene Rekenkamer, leert dat ons Kabinet de greep op het ambtenarenapparaat volledig is kwijtgeraakt. Van maar liefst 9,1 miljard uitgegeven euro’s is niet duidelijk of dat geld terecht is gekomen waar het hoort of dat ervoor werd geleverd wat werd verlangd.

Onze overheid weet van 3% van de totale uitgaven niet te vertellen of dat ordentelijk is gebruikt. “Het zou best kunnen dat er IC-bedden zijn besteld en geleverd, maar we weten niet waar die dan wel staan.” En dat één van de auteurs van het CDA-verkiezingsprogramma met zijn inderhaast opgerichte bedrijf miljoenen verdiende, omdat hij wel aan mondkapjes kon komen ‘en het Ministerie niet’ is ook geen best teken. Dat kan wel wat onderzoek gebruiken, waarbij waarschijnlijk blijkt dat dit ‘met de beste bedoelingen’ zo is gebeurd. In ieder particulier bedrijf heeft dat consequenties en gaat de bezem door de organisatie, waarbij het vegen meestal bovenaan de trap begint. In dit geval zal dat waarschijnlijk niet gebeuren, omdat de kartelpartijen zich veelal gedragen als voetballers: “als het hard waait moet je de bal laag houden”. Ga er als oppositie in de Tweede Kamer dan maar eens aanstaan.

Afb: Publicdomainpictures.net

Onze defensie kan (al jaren) niet meer aan haar grondwettelijke taken voldoen en staat er – relatief gezien – waarschijnlijk slechter voor dan de Nederlandse defensie op 9 mei 1940. En dat was al niet best. Op een aantal plekken, drie in totaal, werd nog enige weerstand van betekenis gegeven; de Grebbeberg, bij Kornwerderzand en in Rotterdam (door het Korps Mariniers) maar dat was het dan ook. Goedbeschouwd liepen de Duitsers destijds net zo gemakkelijk binnen als de ‘vluchtelingen’ nu. Geen wonder als de verantwoordelijk Minister als enige ervaring in de maatschappij waarschijnlijk niet meer bagage heeft als een krantenwijkje; onze Minister van Defensie hoort iemand te zijn die defensie van de grond af aan kent.

Het falende en eigenzinnige ambtenarenapparaat is al eerder ontmaskerd als een elitaire ‘ons-kent-ons’ vereniging, die er voor de gesjeesden onder hen zelfs een eigen herverdelingsclub op na houden; wie gewieberd is bij het ene Ministerie, wordt niet lang daarna weer als ‘topper’ binnengehaald op het andere. En zo verder, enzovoorts… De hele publieke sector is verworden tot een ondoordringbaar woud van vrienden, waar een vorm van incestueuze sfeer heerst en coöptatie volledig geaccepteerd. Het gaat daar niet om wat je kunt maar wie je kent. U stemt PVV? Dan is er bij ons geen plek voor u. FvD? Idem dito. De club is slechts toegankelijk voor leden van het Kartel.

Als we zien waar het ons brengt, dan kunnen we daar niet snel genoeg  afscheid van nemen.


Afb: Algemene Rekenkamer

Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties