Ronald van Raak schreef het boek ‘Het Binnenhof blijft verbazen’. Sid Lukkassen bespreekt met Van Raak het boek op enkele onderdelen. Van Raak is een groot liefhebber van de vaderlandse geschiedenis. Ook in zijn werk als Kamerlid heeft hij vaak met de Nederlandse historie te maken. Als voorbeeld noemt hij de selectie van beelden en de speurtocht naar het lichaam van de epische staatsman Johan van Oldenbarneveldt.

Ronald van Raak. Afb: screenshot Youtube.

Een gesprek over geschiedenis, kolonialisme en analyses van het marxisme. Lukkassen stelt dat er in de academische wereld een soort taboe bestaat om positief over de vaderlandse geschiedenis te publiceren. Het gaat over ‘dekoloniseren’ van cultureel erfgoed, maar de basisfeiten rond o.a. de VOC, WIC, handelsreizen en nationaal erfgoed, worden niet tot nauwelijks meer gedoceerd. Met als gevolg dat activisten tegen een spook strijden, tegen een kritiekloze patriottische geschiedenisvertelling die allang uit het onderwijsmateriaal is verdampt.

Ronald van Raak geeft natuurlijk tegengas: zo ontstaat een geanimeerd gesprek waarin beide heren toch veel raakvlakken en overeenkomsten blijken te hebben.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties