‘Neu Turkestan’ aan het front

Bij Uitgeverij Aspekt is een nieuw boek verschenen onder de titel ‘‘Neu Turkestan, aan het front’ van de hand van Dr. Perry Pierik. De uitgeverij werd in 1994 opgericht door  Perry Pierik en in de afgelopen 20 jaar werden ongeveer 2000 titels gepubliceerd, waarvan het merendeel nog altijd leverbaar is. De hyperactieve historicus en schrijver Pierik bracht in het najaar van 2018 alweer het 37e deel (!) uit van de serie ‘De Grote Oorlog 1914 – 1918, onder redactie van mede ‘onze’ Leo Dorrestijn en anderen.

Afb: Uitgeverij Aspekt, Mark Heuveling.

Aspekt brengt zowel fictie als non-fictie boeken, en is de huisuitgeverij van de socialistische partij (SP) en van het CIDI (Centrum Informatie Documentatie Israël). Ook is Aspekt bekend om de brede lijn historische boeken die het brengt en is recentelijke gestart met een mooie lijn theologie. Binnen het fonds neemt ook de biografie een niet onbelangrijke plaats in, zowel literair (Bernlef, Mulisch, Aafjes, Hermans, Hesse, Mann) als politiek (Balkenende, Marijnissen) als historisch (Caesar, Napoleon, Rathenau). Voor de literaire liefhebber is er tevens het literair/cultureel tijdschrift Bühne.

Het nieuwe boek Neu Turkestan diept de historie op van islamitische soldaten uit de Kaukasus en de Balkan in dienst van de Waffen-SS in WO-2. Naar blijkt ontstond aan Duitse zijde al in het najaar van 1941, na de inval in de Sovjet-Unie door de Nazi’s, het idee tot collaboratie met met de islamitische volkeren van de Sovjet-Unie. Hoewel Hitler en het opperbevel sceptisch stonden tegenover samenwerking met ‘Sovjetburgers’ om Moskou te verslaan, was iedereen het erover eens dat deze volkeren van de Kaukasus en de Krim redelijk betrouwbare bondgenoten waren. Vooral de Turkmenen werden vertrouwd.

Dr. Perry Pierik. Foto: Jurriaan Mulder.

Dit leidde tot een grootschalige militaire en politieke samenwerking. Ook de SS sloot zich hierbij aan en richtte de divisie ‘Neu Turkestan op met behulp van de Groot-Moefti uit Jeruzalem. De samenwerking kwam te laat en leed onder de onoverbrugbare verschillen tussen de diverse ideologieën. Het experiment kon niet anders dan in een drama eindigen. Ook de collaboratie op de Balkan komt aan bod, waar islamitische vrijwilligers dienst deden in de rijen van de Waffen-SS.

Kritiekpuntje

Jammer genoeg heeft de rol die Nederland speelde gedurende WO-2 in de opleiding van moslim agenten, geen plaats gevonden in het verder fraaie boekwerk. In het Haagse park Sorghvliet werd in de herfst van 1942 door de SS namelijk een SS-school opgericht voor de opleiding van vooral islamitische geheim agenten die inlichtingen moesten leren in te winnen en sabotageacties leren te plegen in vijandelijk gebied. Deze geheimagenten zouden, mochten de geallieerden het westelijk deel van Nederland of andere delen van West-Europa bevrijden, als spionnen en saboteurs achter de geallieerde linies worden ingezet. In deze veelzijdige opleiding leerde men naast vreemde talen omgaan met (geïmproviseerde) springstoffen, vuurwapens, messen en zelfverdedigingstechnieken. Vooral het gebruik van radiozenders en geheime codes waren een belangrijk onderdeel in die opleiding.

De dagelijkse leiding en Hoofd van deze spionnenschool lag in handen van een Nederlander, Hauptsturmführer Johannes Jacobus Sprey, een voormalig Nederlands reserveofficier en lid van de Germaanse-SS in Nederland. Hoesseini bezocht in augustus 1943 deze SS-Spionnenschool in Den Haag waar hij 60 moslim rekruten zou ontmoetten. ( Rubin & Schwanitz 2014, p. 153)

Het zal er toe doen… Pierik heeft met dit boek opnieuw een fraai staaltje onderzoek het licht laten zien, wat wij onze lezers dan ook van harte aanbevelen.

‘Neu Turkestan’
Dr. Perry Pierik
Uitgeverij Aspekt 2019
Paperback, 202 pagina’s
€ 16,95


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties