Israel bombardeert Egypte al jarenlang, op verzoek van president Al Sisi

Het is geen geheim dat de banden tussen Saudi, Israël en Egypte de laatste jaren nauwer en nauwer zijn geworden, maar Israël bombardeert de noordelijke Sinaï met de regelmaat van de klok.

Het frappante is dat dit gebeurt op heimelijk, stilzwijgend verzoek van al Sisi, die in de noordelijke Sinaï al jaren geen greep kan krijgen op de IS positie’s daar, ondanks de gigantische wapenleverantie’s door de USA.  Sinds 2015 bombardeerde het formeel nog steeds gehate Israël daarom in de Sinaï met jets, drones en helikopters, al meer dan honderd maal, de IS positie’s als een geheime bondgenoot van het hulpeloze Egypte, dat honderden militairen en burgers verloor aan de IS-groep Ansar Beit al Makdis die sinds 2014 in de Sinaï domicilie heeft gekozen.  Sindsdien hebben zij het dorp Sheikh Zuweid bij Gaza kortstondig veroverd en een Russisch vliegtuig vol toeristen opgeblazen in Sharm al Sheikh, waarna al Sisi geen kans zag de Amerikaanse wapenleverantie’s in zijn voordeel te gebruiken. Integendeel, het waren de Israëli’s die uiteindelijk de verantwoordelijke IS kopstukken hun verdiende straf gaven.  Israel heeft een gezonde dosis eigenbelang om dit te doen, zo dicht bij de eigen zuidelijke grens, maar het gewone volk in Egypte blijft onwetend.

Strategisch is deze hulp van belang als Egypte zich niet meer kan verdedigen zonder Israel, want er is geen enkel diplomatiek initiatief in de regio meer te verwachten dat nadelig voor Israel zal zijn en in de huidige confrontatie tussen Israel en Iran in Syrië is duidelijk hoe de kaarten in de Arabische wereld geschud zijn. Het obligate ‘vredesproces’ wordt gegijzeld door de corrupte Hamas bende en al Fatah’s Abbas, die ondertussen op fabuleuze wijze hun zakken weten te vullen, o.a. met onze centen via mevrouw Kaag, waarvan Abbas nu een Boeing 737 heeft gekocht, net als Willem Alexander.

Ook in de Golf wint Israel aan statuur en deze maand heeft Saudi zijn luchtruim geopend voor Air India’s non-stop van New Delhi naar Tel Aviv, een besparing van 2 à 3 vlieguren, maar vooral een grote diplomatieke geste in de vorming van de anti-Iran alliantie.  Saudi en de UAE bieden zelfs aan de betrekkingen te normaliseren en telecom verbindingen te openen als Israel wat soepeler optreedt op de westelijke Jordaanoever en in Gaza.

De stukken verschuiven voortdurend, maar als Trump de ayatollahs nu ook de duimschroeven aandraait zal de gangsterbende van Hamas wel moeten inbinden en daarmee de rust in de regio bevorderd worden.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties