Islamdebat

VNL-lijsttrekker Jan Roos zegt zijn deelname af bij ’het nationale islamdebat’. De partijvoorman wilde er graag in discussie gaan, maar nu hij heeft gehoord wat er in de Rotterdamse Essalaam moskee -waar het debat wordt gehouden- wordt gepredikt, wil Roos niet meer naar dat “haatpaleis”.

Afb: SPIOR.NL

“Ik hoopte eindelijk eens op een normale manier in gesprek te kunnen gaan met elkaar, maar nu blijkt deze moskee ook een plek waar imams staan te gillen over dat homoseksualiteit een ziekte is. Ze werken bovendien samen met het moslimbroederschap en er is enorme Jodenhaat. Het is een groot haatpaleis en ik ga dat soort haatpaleizen niet legitimeren met een bezoek. Het is dus geen handreiking, het is nep”, concludeert Roos over de uitnodiging tot debat.

Het enkele feit dat een maatschappelijk vraagstuk over de islam in een moskee wordt bediscussieerd is al aanleiding genoeg om te veronderstellen dat het een sluikreclame voor de islam betreft. De organiserende en zwaar op subsidie leunende club SPIOR (Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond) organiseert het evenement. SPIOR is een warm pleitbezorger van islamitisch onderwijs, een tak van onderwijs die er nu niet direct van beticht kan worden grote educatieve successen te hebben opgeleverd. Daarnaast is SPIOR werkzaam op de terreinen van ‘diversiteit’ en ‘moslims & islam in de Nederlandse samenleving’.

De volgende organisaties (niet zelden zelf ook subsidieslurpers) maken geld over aan SPIOR: de Gemeente Rotterdam, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (via het Dienstencentrum voor GVO en HVO), het Oranje Fonds, Kerk en Wereld, het Kansfonds, het Fonds Sluyterman van Loo, Stichting Bevordering van Volkskracht, de Haëlla Stichting, Oxfam Novib, Stichting Swart van Essen, Stichting Democratie en Media, the Open Society Foundations, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het VSBfonds, de Janivo Stichting, KNR (commissie PIN), Stichting het R.C. Maagdenhuis, het Sint Laurensfonds, het FondsDBL en de Stichting Elise Mathilde Fonds.

SPIOR had eind 2015 dan ook een positief banksaldo van € 175.000,= op een balanstotaal van € 453.000,=.

Dan nog even de Essalaam moskee zelf: de bouw van deze moskee alleen al was niet omstreden. Zo beloofde Mohammed bin Rashid Al Maktoum, een oerconservatieve moslim uit de Verenigde Arabische Emiraten, in 1999 om vier miljoen euro bij te dragen aan de bouw van de moskee. Een aantal gelovigen verzette zich hevig tegen buitenlandse financiering (en dus ook invloed) van de moskee, meer specifiek tegen de financiering vanuit Dubai. Uiteindelijk kregen vijf van de tegenstanders geen islamitische erepenning, maar een moskeeverbod opgelegd. In juli 2008 moest de politie circa 150 boze ‘gelovigen’ in bedwang houden. De jonge Rotterdammer Azzedine Karrat is imam van de moskee in Rotterdam-Zuid. Karrat reisde in augustus 2014 nog naar Istanbul voor het congres van de European Council for Fatwa and Research (ECFR) – een instelling van de Europese Moslimbroederschap (FIOE), die onder leiding van Qaradawi richtlijnen en adviezen geeft aan westerse moslims.

Waar bijvoorbeeld de dames die wel deelnemen aan het debat precies mogen gaan zitten wordt misschien nog wel spannend: in de moskee zitten de vrouwen doorgaans ergens achter in een hoekje….

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties