Wij krijgen géén recessie in 2020

Op Wall Street werd woensdag paniek geslagen door bond-dealers die ervan uitgingen dat een plotselinge inversie van de rente wellicht leidt tot een globale recessie.

Afb: Pxhere

Hun ideaal is een langzaam stijgende curve van korte rente naar lange rente, maar die curve is bijna een platte, rechte lijn want de korte rente is zeker 50 punten te hoog en zodra er ook maar even van inversie sprake is – waarbij de korte rente boven de lange rente uitstijgt – gaan de markten op tilt en spreken koffiedikkijkers met sombere stemmen van een naderende wereldwijde recessie.

Op dit moment zijn het vraag en aanbod in de markt die de actuele rentestand bepalen, maar het startschot voor een verlaging van de korte rente moet in september worden gegeven door de Federal Reserve’s chairman Jay Powell in de ‘september Federal Open Market Committee meeting’. De markten oefenen druk uit maar vrezen dat de Fed slechts verlaagt met 25 punten en Trump wil ook graag een lagere rentevoet om de economie te stimuleren. Het totstandkomen van de Federal Reserve’s rentebeleid lijkt soms op een rondje roulette, waarbij je je afvraagt wat hun overwegingen zijn voor verlaging of verhoging van de benchmarks, maar macro- economische theorieën zijn talrijk, gezond verstand is schaars. Zeker is dat zowel dealers als centrale banken vaak totaal losgeslagen zijn van de realiteit, zoals in de tijd van de ongefundeerde zeepbel van de dot.coms toen het niet op kon.

Momenteel zien wij in de USA een gezonde economie die op kapitalistische grondslag groeit en bloeit terwijl, bijvoorbeeld, de Duitse economie in handen is van subversieve salonsocialisten die slechts aan hun eigen stoelpoten zagen maar Trump de schuld geven van hun misère. De machtige Duitse auto-industrie zit in de hoek waar de klappen vallen en heeft moeite om alle structurele veranderingen te volgen die nieuwe producten en inkrimping van de payroll vereisen, terwijl er huizenhoge oude lasten (bijvoorbeeld pensioenen) op hen blijven rusten en toeleveranciers tussen de wal en het schip vallen. Nu gaan de seinen overal op oranje omdat de incompetentie van een linkse regering als die van Merkel, die alleen maar van hel en verdoemenis uitgaat, leidt tot een ‘selffulfilling promise’ terwijl buurland Nederland niet te klagen heeft.

Wil dat zeggen dat er een wereldwijde recessie komt? Nee, absoluut niet zolang de inherente kracht van de Amerikaanse economie niet adequaat verdisconteerd wordt door beurshandelaren die slechts aan hun eigen speculatieve posities denken en Centrale Banken die eveneens meer oog hebben voor verkeerde, negatieve assumpties dan de positieve dagelijkse realiteit.

En dan zijn er nog de linkse activisten die hardop in de media zeggen dat zij liever zien dat de USA in een recessie verzeild raakt dan Trump in 2020 weer te zien zegevieren, dus zijn economische succes moet eraan geloven ten koste van banenverlies en armoede van de bevolking! Patriotisme van dit ‘progressieve’ genre wordt hardop beleden door prominente asocialen Democraten als Bill Maher die denkt dat hij daarmee lollig is, maar hij heeft noch gevoel voor humor noch enige gave tot empathie. Een ware, egoïstische en egocentrische salonsocialist!

Wat zijn de feiten? Deze week werd de ‘yield curve’ negatief, waarbij 2 jaar staatsobligaties voor het eerst sinds 2005 boven de tien jaars papier uitkwamen en dat is sinds W.O.II een der meest betrouwbare barometers geweest voor een komende recessie. Gelukkig zijn er ook realistische analisten die zien dat er sprake is van een samenkomst van globale- en seizoens-variabelen die niet per se wijzen op een Amerikaanse – en daarmee wereldwijde – recessie, maar de Dow Jones, het jachtterrein van de speculanten, ging woensdagochtend wel met 800 punten onderuit om ’s middags weer tot rust te komen. Kortom, de markten zijn zenuwachtig en halen er ook Trump’s confrontatie met China bij en de tarievenoorlog plus de wereldwijde fluctuatie der rentetarieven.

Trump signaleert dat hij aan de winnende hand is (zie artikel: ‘Naamloze misdaden en een nieuwe wereldorde’ d.d.12 augustus jl.) en bedrijven en banen uit China wegvloeien terwijl prijzen in de USA niet stijgen, zelfs dalen in sommige gevallen, maar dat het enige probleem de ‘Fed’ is die te snel de rente omhoog joeg een nu niet lichtvoetig genoeg is om zich weer snel aan te passen.

Inversie manifesteerde zich historisch typisch 12 tot 18 maanden voor een recessie, maar lang niet alle rente-inversies gingen vooraf aan een recessie. Onderzoek wijst uit dat, met uitzondering van de grote depressie van 1929, liefst 2/3 van alle recessies vooraf werden gegaan door een te abrupte renteverhoging door de ‘Fed’.

De markt lijkt nu te verwachten dat dit eerder een korte termijn hobbel is die in september hopelijk verholpen wordt, dan een aanloop naar een recessie, waarbij de vrees bestaat dat Centrale Banken geen trucjes meer in huis hebben om de economie te stimuleren en er slechts fiscaal beleid resteert om de zaak bij te sturen. In een land als Nederland waar de belastingdruk het laatste decennium al zo gestaag en geniepig door Rutte is opgevoerd hebben wij dan absoluut geen socialisten nodig met nog hogere belastingen voor hun klimaat idée-fixe, maar juist kapitalistische belastingverlagingen om de economie te stimuleren.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties