Het dolende continent

Trump had nauwelijks aangegeven dat hij van plan zou zijn om uit het 1987 Intermediate-range Nuclear Forces (INF) verdrag te stappen of in Europa waren de kreten van een nieuwe Koude Oorlog te horen en te lezen. De anti-Trump media waren zo geconcentreerd op hun Koude Oorlog verhaal dat het argument om er uit te stappen niet werd gehoord.

Trump en Putin. Afb: http://en.kremlin.ru/events/president/news/55006

“Rusland schendt herhaaldelijk de randvoorwaarden van het verdrag en China die het verdrag niet heeft geratificeerd is bezig om zijn kernwapenarsenaal uit te breiden en te verbeteren”. Uit de onevenwichtige berichtgeving zou de neutrale toeschouwer de indruk kunnen krijgen dat het gros van de media niet eens weet dat de plaatsing van korte en middellange afstandsraketten met en zonder een geplaatste kernkop, de kern van het verdrag is. Het feit dat Europese leiders met samengeknepen billen een anti-Moskou uitspraak hebben aangehoord, bevestigt opnieuw dat Europese politici eenvoudig bang te maken zijn.

SSC-8

Afstandsbereik, vernietigingskracht en aantallen van beschikbare wapensystemen blijken de belangrijkste criteria te zijn voor het afsluiten van wapenbeheersing verdragen. Ook voor het INF verdrag. Het draait om afstanden tussen 500 en 5500 kilometer en alles wat er buiten valt lijkt aanvaardbaar te zijn.

SSC-8 op Iskander lanceerplatform (bron: https://nationalinterest.org).

In 2007, in de periode voor het economische verval van Rusland, verklaarde Poetin zich niet meer gebonden te voelen aan de beginselen van het INF verdrag. In het verlengde van die Poetin uitspraak constateerde Amerika dat Moskou vanaf 2014 herhaaldelijk de beginselen van het INF verdrag schond. In april 2016 stond in het Adherence to and Compliance with Arms Control, Nonproliferation, and Disarmament Agreements and Commitments report van Buitenlandse Zaken dat Moskou de Novator 9M729 (NATO identificatie SSC-8) raketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer in de bewapening had opgenomen en daarmee het INF verdrag zou hebben geschonden. Die melding is niet nieuw. In maart 2017 benadrukte de vicevoorzitter van de Joint Chiefs of Staff (JCOS), Paul Silva, tijdens een JCOS vergadering dat Moskou in februari 2017 twee bataljons bewapend met een nieuwe kruisraket, de SSC-8 aan zijn westelijke grenzen had ontplooid. Een maand later berichtte een NRC journalist dat Rusland nieuwe kruisraketten zou gaan plaatsen aan zijn grens met Oost-Europese NATO lidstaten. Volgens de NRC had Rusland het INF verdrag geschonden en moest de USA daar wel op reageren. Welnu, dat heeft Trump ruim 18 maanden later inderdaad gedaan en gelet op de aangehaalde berichtgeving is de reactie van de Europese politici uitermate merkwaardig.

Het is significant dat de Amerikanen wel man en paard noemen, maar verdere detaillering achterwege laten. Pavel Podwig, een onafhankelijke analist die vanuit Genève zijn project “Russian Nuclear Forces” leidt, stelt “given that the United States seems to be very confident in its conclusion about the range capability of the 9M729 missile, we should assume that it has good information about it,… who knows, maybe U.S. intelligence has detailed blueprints of the missile and all its technical characteristics. Maybe the documentation shows that extending the range of the 9M728 Iskander-M is just a matter of filling the fuel tank full. Een ander optie die hem plausibeler in de oren klinkt is dat de 9M729 veel overeenkomsten heeft met een raketsysteem dat onlangs op een van de Russische testbanen is beproefd nl. Klibr die vanuit zee wordt gelanceerd. Het kan ook zijn dat de Amerikanen een beproeving van een 9M729 raket vanaf een Iskander-M lanceerplatform hebben geobserveerd. Mocht dat inderdaad juist zijn, dan moeten alle Iskander-M lanceerplatformen vernietigd worden. Rusland heeft erkend de SSC-8 in de bewapening te hebben opgenomen, maar ontkent daardoor het INF verdrag te hebben geschonden. Een merkwaardige redenering. Door die erkenning is duidelijk dat het SSC-8 deel uitmaakt van het Russische wapenarsenaal.

Ostrovets

In het artikel “Buigen of Barsten” is het belang van ZAPAD 2017 in de periode 14-20 september 2017 voor de ontplooiing van een Russisch garnizoen in de omgeving van Ostrovets belicht. Een garnizoen met een vier dimensioneel karakter op 16 kilometer van de grens met Litouwen gevuld met een bataljon van ongeveer 300 man beschermd door defensief georiënteerde luchtverdediging eenheden met geavanceerde verreikende opsporing en volgradar apparatuur.

Defensief, een term die gelet op de mogelijkheden in Rusland blijkbaar een andere betekenis heeft dan in het westen. Defensief in de Russische betekenis, wil zeggen intercepteren en manipuleren van NATO communicaties en in voorkomend geval het aangrijpen van niet-Russische luchtplatformen om de veiligheid van het garnizoen te waarborgen. Het duidt dus eerder op een actieve dan op een passieve opdracht. Heel geruststellend zal het in de oren van de doorsnee burger uit een van de Baltische staten niet klinken.

Afb: Brantz

Ostrovets kan worden benut als breekijzer om de Russische invloed in Belarus te versterken en de regering Lukashenko zodanig onder druk te zetten dat die niets anders resteert dan het hoofd te buigen en de verzoeken van Moskou klakkeloos uit te voeren.

Bovendien circuleert al langer het gerucht dat Moskou in de omgeving van Ostrovets luchtverdedigingsmiddelen van het type S300 (NATO identificatie SA-10 Grumble) voor de middelbare hoogte en de inmiddels beruchte BUK met een maximaal afstandsbereik tussen de 75 en 90 kilometer, zal ontplooien resp. heeft ontplooid om het luchtverkeer van en naar Vilnius regelmatig te frustreren teneinde politieke doelen te bereiken. In de evaluatie van ZAPAD 2017 werd niet uitgesloten dat Moskou´s volgende stap het binnenkruien van geavanceerde luchtverdedigingssystemen (een groter afstandsbereik en grotere vernietigingskracht) in het grensgebied van Rusland met Litouwen en Letland met het argument dat een waterdichte beschermingsparaplu boven Belarus grondgebied wenselijk is om de soevereiniteit van Belarus te kunnen waarborgen. In het verlengde daarvan moeten die luchtverdedigingsystemen zwaar beveiligd worden, waardoor de Russische gevechtskracht op Belarus gebied opnieuw groeit.

De vraag is of een wapensysteem voorzien van een uitgebreid en zwaar bewapende beveiligingseenheid met offensieve mogelijkheden, dat een directe bedreiging vormt voor aantal hoofdsteden van NATO lidstaten niet moet worden opgenomen in een wapenbeheersingsverdrag.

Chantabel

Het is te vaak herhaald. Door de zwakke politieke leiders die ruggengraatloos allerlei bedreigingen over de westerse samenleving hebben laten razen, is het Europese continent op velerlei manieren chantabel geworden. Door de migratie crisis (Turkije en Noord Afrika), fossiele energie voorziening (Nordstream-2) (Rusland), de wankele nucleaire overeenkomst (Iran); investeringen in infrastructuur en onroerend goed (China); het sluipende islamisme en Jihadisme (Iran en diverse islamitisch extremistische bewegingen). Bedreigingen die door het voor de doorsnee burger onbegrijpelijke gepassioneerde streven naar diversiteit en het politiek correcte denken en handelen hun weg naar de diverse Europese hoofdsteden hebben gevonden. Het dreigement dat Moskou het INF verdrag void zal verklaren is het laatste pressie middel waarvoor Europese politieke leiders dreigen door de knieën te gaan.

Door de vrije baan die de genoemde bedreigingen van westerse politici hebben gekregen, verliest Europa zijn onafhankelijkheid.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hein
5 jaren geleden

Een goed stuk dat de opvattingen van Trump over het INF in het juiste perspectief plaatst. Top.